Część piąta • Dzisiejszą piątą już część śmiało można zatytułować „Słodka Rozwadza”. Dziś niewiele osób pamięta o tym, że na terenie tej miejscowości istniała cukrownia o nazwie „Roswadzer Zuckerfabrik am Annaberg”, czyli Rozwadzka Cukrownia pod Górą Anny. O słodkim, ale jakże ważnym epizodzie w historii tej miejscowości opowiada Arthur Schulwitz.
Cukrownia „RZaA” była zlokalizowana obok przejazdu kolejowego w trójkącie złożonym z dwóch ulic: Rozwadzkiej oraz Fabrycznej i torów kolejowych. Był to zakład jak na owe czasy nowoczesny. Produkowała cukier biały rafinowany z buraka cukrowego. Napędzana była pięcioma maszynami parowymi i zatrudniała 150 osób. Ta cukrownia była zwiastunem uprzemysłowienia w naszym regionie. Prawie przez 80 lat cukrownia produkowała cukier dając zatrudnienie miejscowej ludności i jednocześnie pobudziła okolicznych rolników do uprawy nowej rośliny przemysłowej i pastewnej...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz