Rolnictwo i ekologia • Jak wynika z raportu opublikowanego przez Greenpeace, uprawy rzepaku w naszym kraju są toksyczne dla pszczół. Na zlecenie tej organizacji w latach 2014 i 2015 przeprowadzono badania próbek kwiatostanu rzepaku z polskich pól. Wyniki okazały się zatrważające.
Wykazały one, że polskie uprawy tej niezwykle atrakcyjnej z punktu widzenia pszczół rośliny mogą być dla nich silnie trujące i często zabójcze. Łącznie w pobranych próbkach wykryto aż 35 różnych substancji aktywnych, a w 96% próbek stwierdzono obecność co najmniej jednego środka owadobójczego, szkodliwego dla pszczół miodnych. Co więcej, w badaniach wykryto wszystkie trzy pestycydy, których stosowanie jest zakazane w Unii Europejskiej właśnie ze względu na toksyczność dla pszczół: imidaklopryd, klotianidynę, tiametoksam...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz