Rozmowa • Wino towarzyszy nam niemal od zarania dziejów. To wciąż jeden z najlepiej sprzedających się alkoholi na świecie, przynoszący miliardowe zyski i napędzający gospodarkę wielu krajów - szczególnie Francji, Hiszpanii i Włoch. O niektórych tajnikach „napoju bogów” rozmawiamy z Agnieszką Wasiak-Szufnarowską, właścicielką sklepu „Gustus Vini” w Krapkowicach.
Jednym z najpopularniejszych twierdzeń dotyczących win jest to, że im wino starsze, tym lepsze. To prawda?
Nie do końca. Od tego, jak długo dane wino będzie dobre do picia, zależy wiele czynników: czy zostało wyprodukowane z prawdziwych winogron, w jakim regionie, jak przebiegał proces fermentacji, gdzie i w jakiej temperaturze było przechowywane. Tak naprawdę niewiele win nadaje się do picia po kilkunastu czy kilkudziesięciu latach. W naszym sklepie 90 % win nie może leżeć zbyt długo - maksymalnie do pięciu lat. Mamy jedynie kilka perełek. Są to ciężkie, słodkie wina o dużej zawartości garbników, czyli substancji o właściwościach konserwujących. Najstarsze z nich pochodzi z 1994 roku.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz