Fakty i mity o zdrowym jedzeniu • W ostatnim czasie popularna wśród Polaków stała się moda na bycie „fit” i prowadzenie zdrowego trybu życia. W wielu artykułach na ten temat i wypowiedziach dietetyków czytamy, że składnikiem pokarmowym, który powinniśmy wyeliminować z naszej diety jest gluten.
Zrozumiałe jest to, że słodycze, fast foody i inne produkty o wysokim indeksie glikemicznym nie służą naszemu zdrowiu i chudnięciu, ale co szkodliwego jest w mieszaninie roślinnych białek występujących w ziarnach zbóż – pszenicy, żyta, pszenżyta i jęczmienia?
NNG i celiakia
Oczywistym jest to, że osoby cierpiące na celiakię oraz NNG (czytaj „Masz pojęcie”?) są zmuszone do stosowania diety bezglutenowej, jednak u osób, które na własną rękę podejmują się takiej diety, często występują niedobory żelaza, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Takie składniki odżywcze znajdują się bowiem w pieczywie i innych produktach zbożowych, które w diecie bezglutenowej są zabronione.
„Gluten free”
Produkty zawierające w składzie takie oznaczenie są obecnie trudno dostępne i dość drogie. Okazuje się, że nie wystarczy odstawić ze swojej diety wyłącznie produkty zbożowe, bo mówiąc ogólnie gluten jest wszędzie. Wszelkiego rodzaju produkty gotowe do spożycia – zupy, dressingi, sosy, fast food, jedzenie w proszku, jogurty smakowe, serki homogenizowane, słodycze, piwo, makarony, niektóre rodzaje kasz, płatków, a także wszystkie produkty zawierające skrobię i zboża zawierają gluten. Co więc jeść?!...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz