Zamknij

Eko smaki

09:50, 21.01.2015
Skomentuj
Rozmowa • Częstym noworocznym postanowieniem wielu osób jest przestawienie się na zdrową żywność oraz zwiększenie aktywności fizycznej. Z właścicielem sklepu ze zdrową, ekologiczna żywnością – Markiem Pietrasiem oraz jego żoną Magdaleną rozmawiamy 
o podstawach zdrowego żywienia.  
 
Co kryje się za pojęciem „zdrowa żywność”?
To żywność wyprodukowana na przykład z nasion, które zostały wyhodowane w naturalnych warunkach czyli bez chemii, pestycydów, sztucznych nawozów. Jest to żywność, która nie jest modyfikowana genetycznie. To samo dotyczy warunków chowu zwierząt oraz jakości podawanych im pasz. W dużym skrócie można powiedzieć, że zdrowa żywność to żywność organiczna.
 
Ceny zdrowych produktów są dużo wyższe od tych sztucznie wspomaganych ...
Bo wyprodukowanie takiej żywności jest znacznie trudniejsze i kosztowniejsze. Mamy klientów, którzy kiedy zaczęli się zdrowo odżywiać zauważyli poprawę swojego stanu zdrowiu, mniej chorują i mówią, że szafka lekarstw zmniejszyła się do jednego koszyczka. Zatem tego, co wydamy teraz na zdrową żywność, nie będziemy później musieli wydawać na lekarstwa. Wydaje mi się też, że coraz więcej ludzi lepiej radzi sobie finansowo, bo coraz więcej osób zaczyna zdrowo się odżywić.
 
 
 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%