Niedoceniany szczaw

wtorek, 17 Lipiec, 2018 - 14:43

Zdrowy i smaczny • Kilka tygodni temu opublikowaliśmy serię artykułów poświęconych pokrzywie, dziś czas na inny „chwast” popularny w naszych ogrodach - szczaw. Pamiętam z dzieciństwa pyszną zupę szczawiową, którą robiła moja mama. Okazuje się jednak, że szczaw poza tym, że może być oryginalną przyprawą w naszej kuchni, ma jeszcze mnóstwo właściwości odżywczych, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

W Polsce występuje kilkadziesiąt rodzajów szczawiu, wśród nich ten najpopularniejszy szczaw polny. Szczaw zawiera między innymi witaminy C, witaminę B6, kwas foliowy i witaminę A. Oraz minerały takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk...

 

 

To jest część artykułu.
Całość możesz przeczytać w Nowinach Krapkowickich w wydaniu papierowym lub w wersji elektronicznej.

kup e-wydanie
Autor: 
ROCH

Dodaj komentarz