Część druga • Tydzień temu rozpoczęliśmy prezentację kolejnego pożytecznego „chwasta”. Po pokrzywie również szczaw jawi się jako niezwykle cenna dla naszego zdrowia i kondycji roślina. Jednak podobnie jak w przypadku pokrzywy jego walory i wartości odżywcze są bardzo niedocenione.
Wiemy już, że szczaw zawiera między innymi witaminy A, C i B6, kwas foliowy oraz minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Szczaw można stosować przy dolegliwościach układu pokarmowego (szczególnie przy biegunkach), przy wszelkiego rodzaju stłuczeniach, obrzękach, owrzodzeniach czy poparzeniach. Szczaw może okazać się pożyteczny przy chorobach uszu, zębów, infekcjach górnych dróg oddechowych. Ma właściwości moczopędne i krwiotwórcze...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu nowinykrapkowickie.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz