Zamknij

Lodówka i jej tajmenice

13:32, 27.06.2017
Skomentuj
Jak właściwie przechowywać żywność • Zbliżające się upały spowodują, że lodówka stanie się najważniejszym meblem w naszych domach. To z lodówki będziemy wyciągać chłodne napoje i produkty spożywcze, aby doznać nieco ulgi podczas wakacyjnej spiekoty. A więc, dziś pierwsza część lodówkowej encyklopedii. 
 
Właściwe użytkowanie lodówki pozwala nam nie tylko przechowywać w odpowiedniej temperaturze produkty spożywcze, ale także powoduje przedłużoną żywotność tego urządzenia oraz mniejsze zużycie energii elektrycznej. Warto więc wiedzieć nieco więcej na temat jej funkcjonowania.
 
Jaka temperatura?
Aby lodówka dobrze pracowała konieczne jest utrzymanie temperatury w przedziale od 1°C do 5°C. Jest to konieczne, temperatura wyższa powoduje, że zaczynają namnażać się bakterie, zaś poniżej produkty po prostu zamarzają, co jest niekorzystne dla ich właściwości. Należy pamiętać, że temperatura w lodówce nie jest stała, lecz różni się w zależności od miejsca. Znając różnice pomiędzy poszczególnymi miejscami w lodówce, bezpieczne przechowywanie żywności stanie się łatwiejsze. Jednak rozbieżności temperaturowe w różnych miejscach lodówki są na poziomie 1-2 stopni Celsjusza, a nie jak kiedyś twierdzono nawet 10 stopni Celsjusza. Dla przykładu: jeżeli na najwyższej półce jest temperatura 6 stopni Celsjusza, na środkowej 5 stopni, w pojemnikach na warzywach 7 stopni, a na drzwiach 5-6 stopni Celsjusza...
 
 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%