Z serem, makiem, jabłkiem...

środa, 23 Maj, 2018 - 06:00

Rozwadza • Mimo że wypiekanie „kołocza” jest długoletnią tradycją naszego regionu przekazywaną z pokolenia na pokolenie, wojewódzki konkurs wypieku tego przysmaku odbywa się w w naszym województwie dopiero po raz dziewiąty. Słowo „konkurs” często kojarzy nam się rywalizacją i walką o zwycięstwo, jednak sobotni (19.05) konkurs wypiekania kołocza, który odbył się w Rozwadzy, wcale nie miał takiego charakteru.

Reprezentantów dwunastu drużyn, które wzięły udział w sobotnim wydarzeniu, łączy po prostu pasja do wyrabiania tego śląskiego przysmaku i chęć kultywowanie tej smacznej tradycji. - Jak co roku konkurs przebiega wesoło i w miłej atmosferze. Niestety jedna z drużyn z przyczyn losowych w ostatniej chwili poinformowała nas, że nie da rady dołączyć do nas dzisiaj. Na szczęście udało nam się rozwiązać ten problem i wszystko poszło zgodnie z planem. Zachęcamy wszystkich do wzięcia udziału w konkursie. Nie jest to wcale takie trudne - mówi Rita Grądalska, sołtys Rozwadzy...

 

Galeria: 
To jest część artykułu.
Całość możesz przeczytać w Nowinach Krapkowickich w wydaniu papierowym lub w wersji elektronicznej.

kup e-wydanie
Autor: 
SIM

Dodaj komentarz